Regnbågsciklid

Vanliga handelsnamn: Regnbågsciklid, Agassiz dvärgciklid
Vetenskapligt namn: Apistogramma agassizii
Synonymer: Biotodoma agassizii, Geophagus agassizii
Familj: Cichlidae
Ursprung: Brasilien, Colombia och Peru
Storlek: 9 cm
Temperament: Revirhävdande och semiaggressiv. Hanarna är aggressiva mot varandra.
Svårighetsgrad: 3

Hållning: Om du vill hålla mer än en hane behövs det ett mycket stort och välinrett akvarium så de kan skaffa varsitt revir och hålla sig ifrån varandra. Enklare är att hålla en hane med flera honor. I naturen lever Regnbågsciklider både i black water och white water. Den rekommenderade vattentemperaturen är 25-28 grader C och dH-värdet bör vara under 12. Regnbågscikliden uppskattar surt vatten så pH-värdet bör ligga mellan 5.0 och 6.5. Håll inte Regnbågsciklid i ett akvarium som är mindre än 100 liter. Regnbågscikliden är visserligen liten, men den är känslig för dålig vattenkvalité och det är ofta svårt att ge den tillräckligt bra förhållanden i ett mindre akvarium.

Akvarieinredning: Regnbågscikliden uppskattar ett tätt planterat akvarium. Använd gärna stenar och rötter för att skapa ännu fler gömställen. Fin sand fungerar bra som substrat och den ska helst vara mörk. Undvik alltför stark cirkulation i akvariet.

Föda: Regnbågsciklider är allätare som lever av både växtmaterial och små ryggradslösa djur. I akvariet mår de bäst om de får en varierad kost, gärna med inslag av levande foder. Brukar acceptera både torrfoder, fryst foder och levande foder.

Odla: Regnbågsciklid är svårt att odla i akvarium och Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund har gett den odlingsvalören guld. Regnbågscikliderna är substratruvare som leker i grottor. Honan kan producera över hundra ägg per lek och dessa brukar vanligen sättas fast i taket på grottan. Det tar 4-6 dygn innan äggen är redo att kläckas. Ynglen är frisimmande inom två veckor. Regnbågscikliden är en haremruvare, vilket innebär att om du håller en hane med flera honor i akvariet kan det hända att han leker med flera honor samtidigt.

Det är inte svårt att könsbestämma Regnbågsciklid eftersom hanen är större och färggrannare än honan. Hanen har också extra långa fenor, särskilt stjärtfenan som är mycket spetsigare än honans rundande stjärtfena.

Övrigt: I naturen skiljer sig färgen något mellan de olika populationerna av Regnbågsciklid. Du kan också finna flera framodlade färgvarianter i akvariehandeln.