Rödzebra

Vanliga handelsnamn: Rödzebra
Vetenskapligt namn: Pseudotropheus estherae
Synonymer: Metriaclima estherae, Pseudotropheus zebra, Maylandia estherae
Familj: Cichlidae
Ursprung: Mozambique
Storlek: 11 cm
Temperament: Fredlig för att vara en Mbuna ciklid. Revirhävdande under leken.
Svårighetsgrad: 3

Hållning: Akvariet bör rymma minst 250 liter om du vill hålla Rödzebra. Den rekommenderade temperaturen är 23-27 grader C och pH-värdet bör hållas mellan 7.5 och 8.5. Det här är en lättskött art för akvarister som klarar av att hålla vattenkvalitén uppe.
Rödzebran är inte överdrivet aggressiv. Det är dock bäst att kombinera en hane med flera honor och se till att det finns gott om gömställen.

Akvarieinredning: Rödzebran hör hemma i Malawisjöns klippbiotoper och du bör försöka efterlikna den miljön i akvariet.

Föda: Vild Rödzebra är en allätare som äter mycket alger och aufwuchs. Ibland simmar stim av Rödzebra ut från klipporna till öppet vatten för att äta plankton. Ge din Rödzebra en blandad men proteinfattig kost som innehåller mycket grönsaker i akvariet. Maten bör vara lättsmält.

Odla: Rödzebran är förhållandevis lättodlad i akvarium och Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund har gett den odlingsvalören brons. Det här är en munruvande art. I naturen brukar leken ske i små grottor och klippskrevor. Hanarna blir mycket revirhävdande under leken och det är viktigt att akvariet har gott om gömställen.

Övrigt: Lever i Malawisjön. Den mest färgstarka varianten finns kring Minos Reef och det är dessa fiskar som är vanligast bland akvarister. Hos denna variant är honorna orangeröda eller orangea med fläckar. Hanarna är blå. I akvariehandeln förekommer också orange hanar.