Silverhaj

Vanliga handelsnamn: Silverhaj
Vetenskapligt namn: Balantiocheilus melanopterus
Synonymer: Barbus melanopterus, Puntius melanopterus
Familj: Cyprinidae
Ursprung: Brunei Darsm, Kambodja, Indonesien, Laos, Malaysia, Thailand och Viet Nam.
Storlek: 35 cm
Temperament: Fredlig.
Svårighetsgrad: 2

Hållning: Man hittar ofta Silverhajen i sällskaps akvarium eftersom det är en fredlig och vacker art. Tyvärr skaffar många bara en eller två Silverhajar vilket inte är nyttigt för fiskarna.
Håll minst fem Silverhajar tillsammans, helst fler eftersom det här är en stimfisk. När man håller Silverhaj i stim blir de mindre stressade och mer aktiva. Vattentemperaturen bör vara mellan 22 och 28 grader C, pH-värdet mellan 6.0 och 7.5 och dH-värdet 5 – 12. Håll gärna Silverhajar i ett långt akvarium då de tycker om att sträcka ut.

Akvarieinredning: Det ideala akvariet för Silverhaj har växter på sidorna och i bakgrunden, men lämnar en stor yta öppen för simning. Täck akvariet för att förhindra att Silverhajen hoppar ut.

Föda: Vilda Silverhajar lever på phytoplankton, insekter, larver, små skaldjur och rotifiers. Äter flingfoder och annan fiskmat i akvariet.

Odla: Silverhajen är mycket svårodlad och Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund har gett den odlingsvalören guld. Det är svårt att könsbestämma Silverhaj, men under själva lekperioden brukar honan bli lite rundare än hanen.

Övrigt: Silverhajen är inte någon riktig haj, det är en karpliknande fisk.

Vilda Silverhajar kan bli 35 cm långa, men det är vanligt att de stannar kring 20-25 cm när de hålls i akvarium.

Silverhajen är en vanlig akvariefisk, men den är numera utrotningshotad och finns på IUCN:s Röda Lista.