Sorgmanteltetra

I denna guide:

Vanliga handelsnamn: Sorgmanteltetra
Vetenskapligt namn: Gymnocorymbus ternetzi
Synonymer: Tetragonopterus ternetzi, Moenkhausia ternetzi
Familj: Characidae
Ursprung: Argentina, Bolivia och Brasilien
Storlek: 6 cm
Temperament: Fredlig stimfisk
Svårighetsgrad: 1

sorgmanteltetra

Sorgmanteltetra . Foto: Dennis Lamczak

Hållning

Den här arten är mycket lättskött och rekommenderas som nybörjarfisk. Det räcker med ett 50 liters akvarium om du vill hålla Sorgmanteltetra. Vattentemperaturen ska vara mellan 20 och 26 grader C och pH-värdet mellan 6.5 och 7.5, dvs varken särskilt surt eller särskilt basiskt. Sorgmanteltetran passar bra i sällskapsakvarium med andra fredliga arter. Eftersom Sorgmanteltetran är en stimfisk bör du hålla minst fem individer tillsammans, helst betydligt fler. Det är inte bara bättre för fisken, de något oansenliga små Sorgmanteltetrorna ser också mycket vackrare ut i akvariet när de hålls i form av ett stort och livligt stim. Om en sorgmanteltetra börjar bita på fenorna hos andra fiskar är det oftast ett tecken på att du håller för få Sorgmanteltetror.

Sorgmanteltetror är mycket lätta att sköta men blir vackrare om man anstränger sig lite extra för att ge dem en bra miljö  De trivs bra i lite mörkare vatten (dock inte svartvatten). En liten mängd rött rooibos te eller ett mandellöv kan hjälpa till att skapa den ideala miljön. Överdosera inte och ta bort teet/lövet om det börjar bli för mycket tanniner i  och vattnet börjar bli för mörkt. Sorgmanteltetran föredrar det lätt färgat.

Akvarieinredning

Anpassar sig till de flesta sorters akvarier, men uppskattar om det finns gömställen och skyddade platser. Använd gärna levande växter. Substratet bör inte vara alltför ljust.

Föda

Sorgmanteltetran är en allätare och dess naturliga föda innehåller bland annat maskar, larver, insekter och små skaldjur. I akvariet äter den alla sorters standardfoder, inklusive flingfoder.

Svart sorgmanteltetra

Svart sorgmanteltetra. Foto: gedankenabfall (flickr)

Odla Sorgmanteltetra

Sorgmanteltetra är förhållandevis lättodlad i akvarium och Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund har gett den odlingsvalören brons. Vuxna fiskar äter gärna upp både ägg och yngel, så det är bäst att ha ett separat odlingsakvarium om du vill att så många ungar som möjligt ska överleva. Sorgmanteltetran sprider sina ägg bland växter. Efter cirka 24 timmar kläcks ynglen. Hanarna är inte lika runda som honorna och har smalare ryggfena och bredare analfena.

Övrigt

Unga fiskar har en intensiv svart färgteckning, men tyvärr brukar den bleka när fiskarna bli gamla.

glofish

Det finns en självlysande avelsform av denna fisk. Dessa fiskar har utvecklats av Glofish och ynglen ärver föräldrarnas självlysande färg. Det finns flera olika självlysande färger såsom gul, rosa och grön.  Fiskarna är skyddade och får bara säljas av glofish. Besök Glofish webbbutik för att se fler exempel på deras fiskar.