Vitprickig Taggmal

Vanliga handelsnamn: Vitprickig taggmal
Vetenskapligt namn: Acanthicus adonis
Synonymer:
Familj: Loricariidae
Ursprung: Brasilien
Storlek: 50 cm
Temperament: Fredlig. När hanen vuxit sig stor blir den dock revirhävdande mot andra hanar.
Svårighetsgrad: 4

Hållning: Den här malen växer sig riktigt stor och kan kräva akvarier på minst 600 liter. Akvariet bör ha stark genomströmning och en vattentemperatur mellan 23 och 27 grader C. Sträva efter ett pH-värde mellan 6.5 och 7.5 och en hårdhet på dH 5-12.

Akvarieinredning: Använd rötter och stenar för att skapa tillräckligt stora hålor för en Vitprickiga taggmal att gömma sig i. Det är viktigt att det finns mer än ett bra gömställe att välja mellan. Den här arten är framförallt nattaktiv, men i akvarier där den känner sig säker kan man få se den även under dagtid.

Föda: Den Vitprickiga taggmalen är allätare. Dess naturliga kost består bland annat av små ryggradslösa djur, alger och frukt. Det är därför viktigt att den får både köttbaserad och växtbaserad mat i akvariet. Du kan t ex kombinera grönsaker med djupfrysta smådjur. Så länge din Viprickiga taggmal är liten är den bra på att hålla akvariet rent från alger.

Odla: Det finns inga bekräftade rapporter om att denna art odlats i akvarium. Troligen är den en substratruvare och behöver ett enormt stort akvarium för att leka i fångenskap. Honorna har rundare kroppar och är oftast något kortare.

Övrigt: När den Vitprickiga taggmalen säljs i akvarieaffärer brukar den vara ung och ha vackra vita prickar över hela kroppen. Dessa prickar försvinner dock i takt med att fisken blir äldre. Tillslut är den i princip enfärgad.