Xingu Ancistrus

Vanliga handelsnamn: Xingu-ancistrus, Xingu ancistrus, Golden nugget pleco, L085
Vetenskapligt namn: Baryancistrus sp. L85
Synonymer:
Familj: Loricariidae
Ursprung: Brasilien (floden Xingu)
Storlek: 25 cm
Temperament: Fredlig. Hanar är revirhävdande mot andra Xingu-ancistrus hanar.
Svårighetsgrad: 3

Hållning: Xingu-ancistrus brukar vara fredlig, men om den hålls tillsammans med andra bottenlevande arter, särskilt andra Loricariidae arter, kan den börja bråka. Risken är särskilt hög om fiskarna hålls i ett för litet akvarium utan bra gömställen. Om du vill hålla flera Xingu-ancistrus hanar tillsammans måste akvariet vara stort och dekorerat så att de kan hålla sig undan från varandra.

Vattentemperaturen bör ligga kring 24-26 grader C och pH-värdet mellan 6.5 och 7.0. Ett akvarium på 250 liter eller större rekommenderas.

Akvarieinredning: Det är viktigt att akvariet innehåller gott om bra gömställen. Använd gärna både rötter, stenar, grottor och växter. Xingu-ancistrust tycker om att skrapa alger och annat smått från rötter. Kraftfull vattencirkulation rekommenderas.

Föda: I naturen äter Xingu-ancistrus av den organiska film som finns på rötter mm. Denna film består till stor del av alger och andra växtpartiklar, men det finns även smådjur där och Xingu-ancistrus är alltså en allätare som behöver både växtbaserad och köttbaserad mat i akvariet. I akvariet brukar den acceptera de flesta sorters standardfoder, men den behöver tid på sig för att förstå att det är mat. Man kan t ex ge sin Xingu-ancistrus algbaserad mat och artemia.

Odla: Det är mycket svårt att få Xingu-ancistrus att leka i akvarium, men det har hänt. Det tycks vara viktigt att ge fiskarna levande, köttig mat för att få dem i lekkondition. Xingu-ancistrus är en substratruvande art som leker i hålor och grottor, möjligen även i tunnlar som grävs ut under stenar. Hanen vaktar äggen. Man kan skilja könen åt genom att titta på huvudet, hanarna har inte lika branta pannor som honorna. Under själva lekperioden är honornas kroppar rundare än hanarnas.