Scalarer

I denna guide:

scalare

Scalare – Bild av: Laura Wolf

Vanliga handelsnamn: Skalar, Scalare
Vetenskapligt namn: Pterophyllum scalare
Synonymer: Platax scalaris, Pterophyllum eimekei
Familj: Cichlidae
Ursprung: Brasilien, Colombia, Franska Guiana, Guyana, Peru
Storlek: 16 cm
Temperament: Relativt fredlig, utom när den leker och försvarar sin avkomma
Svårighetsgrad: 1

Hållning

Akvariet bör vara på minst 250 liter och ha en höjd av minst 50 cm. Det är mycket viktigt att inte hålla Scalarer i grundare akvarier. För låga akvarier hindrar fenorna för att växa ut ordentligt och fiskarna mår inte bra. Vattnet bör vara 24-26 grader C, pH-värdet 6.0-7.5 och dH 5-13. Undvik stark vattencirkulation. Som unga är Scalarer stimlevande, men när de blir könsmoga parar de ihop sig och blir revirhävdande. Eftersom de här fiskarna är förhållandevis fredliga och dessutom ganska långsamma simmare bör de inte hållas med mer aggressiva fiskar. Tänk också på att de långa, ömtåliga fenorna kan locka många arter till fenbitning, även arter som normalt sett inte brukar bita andra fiskars fenor.

Akvarieinredning

Akvariet ska helst vara fyllt med mycket växter, men lämna en bit öppen för simning. Stenar och rötter rekommenderas också.

Föda

Scalarer är en köttätare som äter småfisk och mindre ryggradslösa djur. En Scalare brukar acceptera både fryst foder och torrfoder, men uppskattar att få levande foder ibland. Om du håller den tillsammans med småfisk, t ex Neontetra, kommer de också stå på menyn.

koi scalare

Koi scalare (färgvariant) – Bild av : Emilia Murray

Odla Scalare

Att odla Scalarer i akvarium är inte helt okomplicerat och Sveriges Akvarieföreningars Riksförbund har gett arten odlingsvalören silver. Scalare bildar par och är frilekande substratruvare som oftast lägger äggen på hårda växtblad. Honan kan släppa upp till 1000 ägg per lek, men några hundra är vanligast. I naturen vaktar alltid båda föräldrarna sin avkomma. Eftersom Scalarer odlats i så många generationer av akvarister som inte låtit föräldrarna stanna med äggen är det dock vanligt att odlad Scalarer inte har kvar det här naturliga beteendet.

Om du vill odla Scalarer kan du köpa en grupp unga fiskar och låta dem växa upp tillsammans. Då kan de själva välja en lämplig partner ur gruppen. Eftersom lekande par blir aggressiva är det vanligt att flytta dem till ett eget akvarium. Det är svårt att könsbestämma unga Scalarer. När hanarna lekt utvecklar de en liten puckel.

Scalarer är ofta bra föräldrar men det kan ändå finnas anledningar att kläcka äggen separat. Detta låter honan börja återhämta sig snabbare och fiskarna leker ofta igen efter någon vecka.  Många som odlar skalar proffessionellt kläcker första (och ibland andra) kullen manuellt och läter föräldrarna ta hand om den andra kullen. Detta låter odlaren producera mer yngel. Detta har som sagt lett till att vissa Scalarer ej längre vaktar sina ägg och yngel.

Om du vill kläcka äggen separat skall du flytta äggen till ett tomt akvarium utan att utsätta dem för luft.   Om äggen har lagts på akvarieglaset så kan du använda en rakblad eller en rakkniv för att försiktigt ta loss dem och flytta dem.  Om de är lagda på ett blad eller en sten är det lättare att bara flytta bladet eller stenen.  Det är relativt vanligt att de lägger ägg på pumpens rör om du använder ett bottenfilter.  I detta fall är det bäst att byta rör och flytta röret med ägg till kläckningsakvariet.

Ett rakblad är ofta det bästa valet om äggen är lagda på glaset.  Håll rakbladet i ungefär 35% graders  vinkel mot glaset för att lossa äggen utan att skada dem.    Om äggen är lagda i ett smallt utrymme föredrar jag att använda en rakkniv med utbytbart blad (Shavette) som låter mig skära loss äggen utan att jag behöver föra in handen i det smala utrymmet. Det finns enkla billiga shavetter som man kan köpa väldigt billigt.  Om du har tålamod kan du stöta på dem för ett par tior. Jag gav 20 kr st för mina. Köpte flera för att ha ett litet lager.  Om du vill köpa en direkt kostar de mellan 100 och 200 kr.   Ett billigt pris att betala för att få ett handtag som gör det enklare att ta loss och flytta fiskägg. En shavette är också mycket användbar när man ansar växter.

Övrigt

Det finns många olika framodlade varianter att välja mellan, te x GuldScalare, Svart Scalare, Marmorscalare, blåscalare, koi scalare, röd scalare och Spökscalare. Även i naturen existerar det mer än en färgform av scalare. Det finns flera andra arter av scalarer såsom Altum scalarer.

altum scalare

altum scalare – Bild av: Jeff Kubina